Waar is de IJe


is mijn fotoboek over de loop van de IJe. De IJe is een veenrivier in de gemeente Edam-Volendam. Veel inwoners van de gemeente, tot voor kort gold dat ook voor mij, weten niet waar de IJe is. Met een aantal wandelingen en fietstochten kan iedereen nu het stroomgebied van de IJe verkennen. En ik geef ook een korte schets van de geschiedenis van de IJe, Edam en Volendam.

Edam en Volendam zijn bekend. Minder bekend is de Zeevang, een beschermd landschap ten noorden van Edam. De IJe begint in de Zeevang, net ten zuiden van Oosthuizen. De Zeevang is een prachtig Hollands veenweidegebied waarin veel boeren hun koeien in de weide laten grazen. Grutto’s en kievieten in voorjaar en zomer maken het beeld met geluid compleet.

Mijn fotoboek is inmiddels uitverkocht. Wie nieuwsgierig is naar de loop van de IJe, gedetailleerde kaarten geven de loop van de IJe weer. De topografische kaarten zijn natuurlijk de mooiste maar de kaarten op de telefoon of tablet geven ook genoeg zicht op de loop van de IJe en de fiets- en wandelmogelijkheden.


- mei 2021 -